Povestea stadionului „Voevodul Mihai” din Berceni
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi
În anul 1927 a fost inaugurat lângă Cimitirul Pro Patria, vizavi de locul unde strada Stoian Militaru ieșea în șoseaua Olteniței, un teren sportiv pentru „matchuri de foot-ball” (conform ortografiei din acele vremuri). Stadionul a fost numit Voevodul Mihai, în cinstea micului Mihai I, care la nici șase ani a devenit rege peste o țară aflată în derivă (guvernarea efectivă a României în perioada 1927-1930 a revenit totuși unei regențe).
Pe acest stadion din cătunul Bellu (din care s-a dezvoltat apoi cartierul Berceni), și-a jucat o parte din meciuri prima echipă de fotbal din România, Olympia București, înființată în anul 1904.
Deși pe hărțile vremii se regăsește sub denumirea Voevodul Mihail, în presă e cunoscut ca terenul ACSA sau, pur și simplu, arena de lângă Bellu.
ACSA era acronimul Asociației Culturale și Sportive a Sectorului de Albastru (în care era inclusă partea de nord a Berceniului actual, restul făcând parte din comuna suburbană Șerban-Vodă), înființată cu ajutorul primarului Chiriță Vasilescu. În august 1942, terenul sportiv și Gospodăria ACSA au fost vizitate de însuși Mareșalul Ion Antonescu, care ”și-a exprimat mulțumirea pentru modul în care au înțeles funcționarii Sectorului de Albastru să pună în practică unul din multele și înțeleptele sale îndemnuri” (Gazeta municipală, 23 august 1942).
În anul 1969, stadionul încă mai exista, conform unei hărți din acea perioadă. Apoi, odată cu amenajarea Parcului Tineretului, începută în 1965 și inaugurată în 1974, și cu construirea Orășelului Copiilor, la începutul anilor ’80, terenul sportiv care a purtat cândva numele Regelui Mihai I al României și unde s-a scris un capitol important al istoriei fotbalului românesc, a fost distrus.
În ziua de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, ora României, Regele Mihai a murit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
In primul rand nu era vorba despre un stadion ci despre o baza sportiva, in cadrul careia se aflau….un stadion cu teren de fotbal-rugby, cu pista de atletism-dirt track, care avea o tribuna cu circa 10 randuri de gradene. Mai era un teren de fotbal imprejmuit cu un gard de plasa si o baraca din lemn cu dusuri cu apa rece pe post de vestiar. In acest perimetru aflat intre cimitirul Pro-Patria si Piata Piscului (actuala zona cu gara Oraselului Copiilor-McDonald) se mai aflau 2-3 terenuri de fotbal-rugby fara gard imprejuitor, folosite la antrenamente, mai erau o serie de baraci din lemn folosite ca depozite si vestiare. Tot aici se tineau in fiecare vara repetitiile pentru „Pas de Defilare„inainte de 23 August. Intregul perimetru purta numele de….Baza Sportiva Constructorul Bucuresti.Pe aici mi-am petrecut copilaria si adolescenta ….sfarsitul anilor 50, anii 60 inceputul anilor 70.
Corect. ???