Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

13

decembrie 2017

0

COMENTARII

Tu ai aflat de Biblioteca Dâmboviței? E cel mai nou și simpatic proiect comunitar din zona Timpuri Noi

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

biblioteca Dâmboviței
Du povestea mai departe...

Biblioteca Dâmboviței este… exact ceea ce-i spune numele. O bibliotecă (încă mititică, dar cu ajutorul cititorilor se va face mare) în care se vor aciua cât mai multe povești despre Dâmbovița.  Ei, să știți că biblioteca în formă de căsuță colorată e tare plimbăreață. Mi-a trecut zilele trecute prin fața ochilor și-am zis:

Stai! Ce face o bibliotecă așa de simpatică pe malul Dâmboviței? Hm?

Și mi-a răspuns. Bine, nu căsuța colorată, ci Denissa Voicu, coordonatoare a proiectului cultural-educațional Biblioteca Dâmboviței, un fel de prâslea al proiectului-tată ales finalist în programul de microgranturi 2017, Dâmbovița în Timpuri Noi. De unde a venit inspirația pentru „bibliotecuță”, pe unde se plimbă, cum funcționează și ce vrea să fie când va fi mare, aflați tot ce trebuie să știți din rândurile de mai jos:

 

De unde a venit ideea pentru Biblioteca Dâmboviței?

 

„Inițial, noi ne-am inspirat de pe un site tocmai din Australia, intitulat Street Library,  iar conceptul lor este de a le realiza (n.r. căsuțele cu cărți) împreună cu locuitorii dintr-o anumită zonă și de a le monta în fața caselor lor sau în alte spații publice. După aceea, la căsuță poate veni oricine să aducă și/sau să ia cărți. Este în principal un proiect de strângere a legăturilor într-o comunitate și de promovare a lecturii, ceea ce nouă ne-a plăcut foarte mult.”

 

Ce fel de cărți găsim în căsuțe?

 

„Noi am adaptat puțin acest proiect, deoarece l-am făcut în cadrul unui proiect mai mare, Dâmbovița în Timpuri Noi, si de asta ne-am gândit să umplem căsuța cu fotografii, pliante, cărți poștale, texte, desene, etc. despre Dâmbovița și zonele adiacente.

După terminarea acestui proiect, căsuța va fi folosită în scopul inițial, cel puțin noi asta dorim, adică oamenii să vină și să aducă și/sau să ia cărți de orice fel. Ideal ar fi, desigur, dacă vor să ia o carte să aducă o alta în schimb. Sau mai multe.”

 

Câte căsuțe cu cărți există în prezent și pe unde se tot plimbă?

 

„În acest moment, sunt două căsuțe, ele teoretic se pot plimba oriunde găsim gazde binevoitoare, cu dragoste pentru cărți și pentru București. Săptămâna aceasta, de exemplu (n.r.: 5-11 decembrie), una a fost la Școala 81 și una la un studio de balet din cartier. Am mai vorbit la o cafenea și la un atelier de înrămat tablouri, pentru zilele următoare. Căsuțele vor rămâne în posesia mea, iar ideea ar fi să se facă cât mai multe, în cât mai multe zone, din București sau din țară.”

 

Carevasăzică, dacă vă place proiectul, puteți contribui în mai multe feluri: ori cu materiale despre Dâmboviță, ori găzduind o căsuță cu cărți, ori dând sfoară-n …cartier ca să știe cât mai mulți oameni că există niște inițiative atât de faine în București. Dacă totul merge bine, poate că o să avem și noi niște „spații cu fericire literară” așa cum au australienii.

bibliteca dâmboviței

Sursa: streetlibrary.org.au

 

Pagina de facebook Timpuri Noi – oameni și povești

Blogul Dâmbovița vie

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.