Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

6

decembrie 2017

2

COMENTARII

Povestea stadionului „Voevodul Mihai” din Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...

În anul 1927 a fost inaugurat lângă Cimitirul Pro Patria, vizavi de locul unde strada Stoian Militaru ieșea în șoseaua Olteniței, un teren sportiv pentru „matchuri de foot-ball” (conform ortografiei din acele vremuri). Stadionul a fost numit Voevodul Mihai, în cinstea micului Mihai I, care la nici șase ani a devenit rege peste o țară aflată în derivă (guvernarea efectivă a României în perioada 1927-1930 a revenit totuși unei regențe).

Pe acest stadion din cătunul Bellu (din care s-a dezvoltat apoi cartierul Berceni), și-a jucat o parte din meciuri prima echipă de fotbal din România, Olympia București, înființată în anul 1904.

Deși pe hărțile vremii se regăsește sub denumirea Voevodul Mihail, în presă e cunoscut ca terenul ACSA sau, pur și simplu, arena de lângă Bellu.

ACSA era acronimul Asociației Culturale și Sportive a Sectorului de Albastru (în care era inclusă partea de nord a Berceniului actual, restul făcând parte din comuna suburbană Șerban-Vodă), înființată cu ajutorul primarului Chiriță Vasilescu. În august 1942, terenul sportiv și Gospodăria ACSA au fost vizitate de însuși Mareșalul Ion Antonescu, care ”și-a exprimat mulțumirea pentru modul în care au înțeles funcționarii Sectorului de Albastru să pună în practică unul din multele și înțeleptele sale îndemnuri” (Gazeta municipală, 23 august 1942).

În anul 1969, stadionul încă mai exista, conform unei hărți din acea perioadă. Apoi, odată cu amenajarea Parcului Tineretului, începută în 1965 și inaugurată în 1974, și cu construirea Orășelului Copiilor, la începutul anilor ’80, terenul sportiv care a purtat cândva numele Regelui Mihai I al României și unde s-a scris un capitol important al istoriei fotbalului românesc, a fost distrus.

În ziua de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, ora României, Regele Mihai a murit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Voevodul Mihai

Sursa: „Regele Mihai I, 90 de ani”, Album de fotografii din colecția Muzeului Național Peleș

 

 

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. John Bentz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.