Povestea statuii de la intrarea în Parcul Carol: doctorul Constantin Istrati
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi
Ce ne arată oare domnul acela cu mustață impunătoare și barbă asemenea, cocoțat pe soclul lui aproape nou, decorat cu un basorelief din bronz? Și, de fapt cine este dumnealui și de ce șade aici, la intrarea în parcul Carol I, dinspre Fântâna Zodiac, întâmpinând vizitatorii cu un gest larg?
Faceți cunoștință cu doctorul Constantin Istrati, o personalitate importantă a științei românești: a fost profesor universitar şi membru al Academiei Române, ministru în mai multe guverne şi primar al capitalei în perioada octombrie 1912 – martie 1913. De ce i-a fost ridicată o statuie în parcul Carol? Pentru că dumnealui a fost nimeni altul decât organizatorul Expoziției Generale din 1906 și al Parcului Carol I.
Statuia doctorului Istrati a fost readusă relativ recent (2010) în preajma intrării principale, aproximativ în zona unde fusese inaugurată în anul 1929. Până atunci fusese cam ferită de priviri, pe o alee de lângă Arenele Romane, unde o mutaseră comuniștii atunci când au sacrificat Grota și Mormântul Eroului Necunoscut.
Numit Comisar General al Expoziției, doctorul Constantin Istrati a dus la bun sfârșit o sarcină care chiar și nouă ne pare aproape imposibilă astăzi. Înaintașilor noștri le-au trebuit aproape șapte ani ca să amenajeze parcul de pe Dealul Filaretului, însă bucureștenii de astăzi… parcă nu mai au același zvâc de altădată, nu credeți? Mai ales când vine vorba de parcuri.
În fine. Să revenim la doctorul Istrati și să încercăm să ne punem puțin în locul dumnealui, aflat în fața unei munci atât de grele și chiar delicate, de ce nu… Când ești răspunzător de organizarea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I în locul preferat de plimbare al boilor, presupun că te-ncearcă oarecare sentimente puternice.
Iată ce a reușit să facă, în ciuda dificultăților, doctorul Istrati:
„Își poate cineva face o idée de greutățile prin cari a fost nevoit să treacă d-rul Istrate, aflând că locul acesta al expoziției îl alcătuia o câmpie ce n-avea pe ea o umbră de copac, ce n-avea o nivelare ci numai gropi și mlaștini, ce n-avea în apropiere decât o singură fântână. Încrezător în puterea lui de muncă, d-rul Istrate a dezrădăcinat de prin oraș și împrejurimi arbori bătrâni de la mari adâncimi și pe raze de 4-5 metri împrejurul rădăcinilor, ca nu cumva să le pese la prindere și i-a transportat pe camioane alăturate câte patru și trase de zeci de perechi de boi, cu multe zeci de oameni împrejur și cu atâta grijă a lucrat că nici unul nu s-a uscat; a nivelat terenul accidentat, a sporit debitul de apă al fântânii, a captat izvoarele mlaștinilor, din care a reușit să dea la iveală lacul așa cum se vede astăzi, a șoseluit și împrejmuit întregul parc, a înverzit și înflorit parterele de flori și de iarbă și boschetele cum sunt astăzi și a ridicat cu uimitoare iuțeală toate clădirile, grota și ornamentația.”
Victor Bilciurescu, „București și bucureșteni de ieri și de azi”
Viața nu l-a răsplătit însă cum se cuvinte pe doctorul Istrati. După moartea fiului său a refuzat să mai practice medicina.
„Firea lui cinstită îi comanda să adopte această hotărâre, iar când fosta clientelă voia să recurgă la tratamentul lui, el se scuza răspunzând: cine mai poate avea încredere în știința mea, când eu însumi nu mai cred în ea de vreme ce nu mi-a slujit să scap pe cel mai scump bolnav al meu? ”
Victor Bilciurescu, „București și bucureșteni de ieri și de azi”
Statuia doctorului Constantin I. Istrati este opera în bronz a sculptorului Oscar Späthe, iar basorelieful montat în soclu îl prezintă pe acesta în postura de doctor în laboratorul său, printre retorte și eprubete.
Victoria Dragu-Dimitriu sugerează în „Povești cu statui și fântâni din București” că statuia îl înfățișează pe doctorul Istrati ținând în mână planul parcului „înveșnicit și el în bronz”, în timp ce cu mâna dreaptă „arată contemporanilor, dar și viitorimii, trecerea de la proiect la realitate”. Wikipedia este, însă, mai pragmatică, preferând varianta în care sculptura îl înfățișează de fapt… predând studenților.