Conacul din Parcul Tineretului va fi demolat pentru a face loc unui „pavilion cultural”
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni
Despre conacul părăginit de la intrarea în Orășelul Copiilor, cum vii dinspre Sala Polivalentă din Parcul Tineretului, am mai scris.
Unii spun că pe vremuri a fost casa parohială a preotului bisericii Cărămidarii de Jos, alții își amintesc de o perioadă când a funcționat acolo o bibliotecă. Casa misterioasă pare să mai fi fost și sediu ROMPREST, clădire administrativă a parcului, locuință pentru oameni fără adăpost și cuibușor de nebunii pentru liceenii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.
În 2016 clădirea a fost cuprinsã de un incendiu. Focul s-a declanșat la parter, însã s-a extins repede și la etajul superior. Pentru stingerea flãcãrilor a fost nevoie de cinci autospeciale ale pompierilor.
Clădirea și terenul de aproape un hectar au fost retrocedate, iar acum se dorește construirea unui „pavilion cultural” în spațiul respectiv, conform planului urbanistic zonal. Proiectul de Hotărâre se află în dezbatere publică până la 31 august, și numeroși locuitori ai sectorului 4 care se opun demolării clădirii (conacul, deși monument istoric, se pare că a fost „declasat de Ministerul Culturii printr-o magie”, scrie Fundația Eco-Civica pe pagina sa de Facebook) au transmis sugestii primăriei Capitalei privind actul normativ care va transforma încă o zonă verde din Parcul Tineretului într-una cu „construcții, platforme, circulații carosabile și pietonale”.
„Haideți sa (mai) păstram ceva din Bucureștiul vechi și să o refacem raportându-ne la planurile inițiale. Dacă răscolim puțin prin arhive, sigur le găsim. Cu o floare nu se face primăvară, însă cred că dacă o vom ține tot așa, vom ajunge sa ne îngropăm tot trecutul sub corturi de nunta și alte tiribombe.”
„Eu doresc să refacă acea clădire după planul inițial, să i se pună o plăcuță comemorativă, pe care să fie trecut numele celui care a construit-o și destinația pe care a primit-o ulterior: aceea de bibliotecă, indiferent de destinația pe care ar primi-o.”
„Ar fi frumos sa fie renovată și transformată în muzeu al epocii interbelice, unde părinții pot merge cu copiii. Ceva diferit față de mașinuțe și jocuri mecanice.”
„Este total inoportun să mai avem încă un centru de agrement în acel parc și așa supra aglomerat cu tot felul de caruseluri, gogoșerii etc. Acea viluță era înainte de incendiu o oază de liniște și contemplare a frumosului din istoria Bucureștiului. Ar fi ideal ca acea clădire să fie restaurată (măcar de păstrat fațada), iar restul terenului să fie achiziționat de primărie (în locul bordurilor, blocurilor de marmură și a multor alte lucrări inutile). Să fie loc verde în care să poți agăța un hamac și să te joci cu copiii la umbra arborilor. Și așa s-au tot bagat betoane aiurea pe putținul spatiu verde rămas.”
Sursa foto conacul din Parcul Tineretului: pg. Facebook „Fundația Eco-Civica”
Stimata doamna, va rog sa ma scuzati pentru deranj. Vreau sa va dau citeva detalii despre conacul sus mentionat.In aceasta casa nu a stat NICIODATA , preotul paroh al bisericii Caramidarii de jos, si anume preotul Gheorghe Paunescu. Eu sint nepoata lui si fiica preotului Gheorghe Ghenghea , slujitor la biserica Caramidari ..Bunicii mei au stat o perioada in casa parohiala de lunga biserica Caramidari.Apoi au locuit pe Strada Piscului la numarul 78 , exact unde au facut sala polivalenta .Bunicii mei stateau in curte cu preotul Tatarim Mihai , parohul bisericii Martisor , in doua case separate.
Daca amintirea mea este intacta, pot sa va spun ca aceea casa sus mentionata, apartinea doamnei Charlea , familie instarita., care nu avea prea mult contact cu vecinii.Eu am trait la bunici pina aproape de terminarea liceului Gh Sincai. Dupa demolare nu mai cunosc.Sincere salutari.RM.
Cu fiecare ocazie cand vizitez Parcul Tineretului, pașii mă duc spre acest misterios conac. Păcat că decidenții noștri nu apreciază și nu protejează monuentele istorice, in schimb prefera opere și construcții de proasta calitate .