Adio, monstruleț urban trist! 18 proprietari se judecă pentru restituirea Amfiteatrului din Lumea Copiilor
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartierul Tineretului
Amfiteatrul din Parcul Lumea Copiilor – am mai scris despre subiect de câteva ori în ultimii ani. Se poate reamenaja, zice primarul Daniel Baluță, dar există câteva condiții. Iar acum vă întorc in timp, când îmi făceam mari speranțe că se va rezolva ceva. Mulți ați citit articolul de atunci. Cei care n-ați făcut-o, îl aveți AICI. Condiția de care vorbește acum primarul Băluță e la fel de veche ca articolul meu… Mai exact, ca Amfiteatrul să treacă în administrarea primăriei de sector. O a doua soluție ar fi ca proprietarul Amfiteatrului să bage mâna în buzunar și să-l reamenajeze. Stai așa… care proprietar?
Primarul mai afirmă că în momentul de fața există 18 litigii, adică amfiteatrul este revendicat de 18 entități care se bat de ani de zile prin tribunale. Prin urmare, orice investiție făcuta în amfiteatru ar fi nulă, ilegală.
Primaria de sector a facut „demersuri active” încă din 2016 (din nou, vezi articolul meu pe subiectul ăsta) pentru a prelua administrarea acestui amfiteatru, însă ele au fost fără succes.
Bine, cereri de trecere în administrare locală există de pe vremea lui Cristian Popescu Piedone (adresa nr. 2489/6/26.06.2014 către PMB), după cum scriam în 2016. Mai mult, Amfiteatrul era propus pentru reabilitare încă din 2004… Iar prin 2011, a existat o încercare de introducere a Amfiteatrului în circuitul cultural al Sectorului 4, dar nu din partea Primăriei, ci din partea Mișcării Oamenilor Visatori (M.O.V).
Daniel Băluță susține că eșecul preluării amfiteatrului de către administrația locală este, „fără doar și poate, dovada unui sistem legislativ de foarte proastă calitate”:
„Am făcut inclusiv solicitări către parlamentari de schimbare a acestei legislații, pentru că, din punctul meu de vedere, nu este normal să restituim în natură un astfel de obiectiv.”
Amfiteatrul din Lumea Copiilor, aflat vremelnic în „ograda” primăriei Capitalei, nu este al nostru, dar nici al copiilor noștri. Nici măcar al nepoților nu va fi, zic eu, după cum se mișcă lucrurile. Momentan este al nimănui. Pentru ca Amfiteatrul să poata fi reabilitat este nevoie ca mai întâi instanța să-l declare edificiu de interes public, iar proprietarii să fie despăgubiți în bani (prin răscumpărare, dacă nu greșesc). Apoi, primăria de sector ar trebui să ceară (din nou) trecerea în administrare a edificiului, apoi ar urma proiecte, scotocit de bani prin buzunarele bugetului local etc. și abia apoi reabilitarea. Cam cât ar putea dura telenovela asta? Și, mai ales, credeți că îi pasă cuiva de asta?
Așa că mai întreb cum a putut fi restituit în natură un astfel de edificiu, în condițiile în care legea, totuși, prevede clasificarea bunurilor de acest tip. Adică, zău așa, nu se vedea cu ochiul liber ca amfiteatrul este … „de interes public”?
Povestea asta miroase foarte urât, ca multe altele unde apar interese de tot felul.
Dar, din nou, interesează pe cineva?