Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

25

iulie 2016

3

COMENTARII

Esența stilului național românesc în arhitecturã, înfãțișatã de patru cavouri din Cimitirul Bellu

Scris de , in categoriaMusai de vizitat in Berceni, Povești din cartier Berceni, Povesti din Cimitirul Bellu

patru cavouri din Cimitirul Bellu
Du povestea mai departe...

Ion Mincu cavouri din Cimitirul BelluPatru cavouri realizate de Ion Mincu, pe care le putem vedea în Cimitirul Bellu, sintetizeazã întreaga experientã a formãrii unui stil national românesc în arhitecturã.

Acestui suflet de artist exilat în sine însusi, acestui om pentru care era vital sã fie simplu, dar niciodatã comun, îi datorãm readucerea la viatã a vechii arhitecturi românesti. Mare si greu lucru, dar care se lasã deghizat într-unul lesnicios chiar de cuvintele modeste ale maestrului:

„… ceea ce am făcut eu e un lucru mic şi simplu: am văzut în ţara asta semănată cu lucruri vechi, frumoase, o biserică, o casă, un acoperiş, o uşă, o rozetă, un chenar cum nu mai văzusem în altă parte şi mi-am zis că, adunând pe una de ici, pe alta de dincolo, s-ar putea începe cu ele un stil în ţara noastră… iată ce am făcut eu.”

Iatã care sunt cele patru monumente care, prin puritatea liniilor, ornamentele de piatrã si bronz si echilibrul dimensiunilor, sprijinã întreaga reinterpretare a artei strãmosesti si dezvoltarea ei într-un stil arhitectural specific tãrii noastre: neoromânismul, un amestec de elemente rãsãritene bizantine, motive tãrãnesti locale, modele de artã otomanã si teme de renastere italianã târzie.

 

Monumentul funerar al generalului Iacob Lahovary

Ion Mincu a primit comanda cavoului chiar de la generalul si omul de stat Iacob Lahovary, pe când se aflau la Paris. Monumentul de forma unei biserici traditionale românesti se aflã în centrul cimitirului. În 1993 a fost furat bustul generalului Lahovary din interiorul capelei, iar în 2008, cavoul a fost profanat de Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care si-a înmormântat acolo câteva rude. Abia în anul 2012, capela funerarã Iacob N. Lahovary a fost clasatã ca monument istoric.

 

monumentul Iacob Lahovary cavouri din Cimitirul Bellu

Sursa: adevarul.ro, Nicolae Petraşcu, Ioan Mincu, Cultura naţională, 1928

 

Mausoleul familiei Ghica

Construit la sfârsitul secolului XIX, monumentul funerar în care si-au gãsit linistea membrii uneia din cele mai vechi familii nobiliare din Tãrile Române, familia Ghica, impresioneazã prin elemente ca bogata frizã de bronz, fãcliile nestinse care simbolizeazã jertfa si florile de mac care împrejmuiesc soclul. La câtiva metri de mausoleul Ghica, Cãtãlin Voicu, un senator condamnat la închisoare pentru coruptie a profanat în 2010 mormântul unui general erou de la Rãzboiul de Independentã ca sã-si construiascã si dumnealui un loc de veci pe mãsura monumentului vecin.

 

Monumentul Ghica cavouri din Cimitirul Bellu

Sursa: Revista „Arhitectura”, 1939

 

Mausoleul lui Cantacuzino, Nababul

Realizat în anul 1899, monumentul Cantacuzinilor este printre cele mai vizitate de turisti. Pe lângã faptul cã aici este înmormântat Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu, primar al Bucurestiului si prim-ministru al tãrii, mausoleul mai este atractiv si pentru cã a inspirat planul constructiei Crematoriului Cenusa.

monumentul Cantacuzino cavouri din Cimitirul Bellu

Sursa: Revista „Arhitectura” 1916

 

Mausoleul fratilor Gheorghieff

Evloghie Gheorghief, nãscut în Bulgaria, a avut o viatã ca-n filme. A fugit în România si a început sã-si câstige existenta ca hamal, zarzavagiu, cârciumar, devenind apoi slugã la mitropolitul bulgar si a ajuns dupã moartea acestuia unul dintre sponsorii principali ai Regelui Carol I în Rãzboiul de Independentã. Împreunã cu fratele sau, Christo, aproviziona Bucurestiul cu zarzavaturi si legume proaspete. Monumentul are în colturile exterioare niste statui unice, sculptate de Federick Stork, reprezentându-i pe cei patru evanghelisti, Ioan, Marcu, Matei si Luca.

monumentul Gheorghief cavouri din Cimitirul Bellu

Sursa: Revista „Arhitectura” 1916

 

Citeste si alte povesti din Cimitirul Bellu aici:

Cavoul Iuliei Hasdeu

O iubire interzisa

Cine este vinovat de moartea Katalinei Boschott

Cum se plimbau mahalagioaicele prin Cimitirul Bellu

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. claudiu
  2. maria
  3. miruna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.