Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

29

august 2018

2

COMENTARII

Cum a fost anunțată nașterea cartierului Berceni în ziarul Scânteia din 1964

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului

nașterea cartierului Berceni
Du povestea mai departe...

În ziua de 5 aprilie 1964, ziarul Scânteia anunța că în sudul Bucureștiului va fi construit un cartier nou și neasemuit. Ansamblul Berceni Sud 1 avea să înflorească între microraionul Nițu Vasile (unde fuseseră construite primele ansambluri de blocuri din zonă, după înființarea uzinei I.M.G.B.) și șoseaua Berceni (Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” fiind separat de noul cartier prin construirea șoselei Emil Racoviță).

complex străduinței berceni iulian vendling

Complexul Străduinței în construcție, anul 1965, foto Iulian Vendling

Am scris mai multe articole despre anii de început ai Berceniului cel tânăr (Cartierul Berceni, acest Chuck Norris al cvartalelor bucureșteneComplexul Străduinței și primele blocuri din Berceni, O școală din Berceni, construită pe locul unui fost cimitir, Berceniul anilor 70 în zece fotografii spectaculoase), însă postarea de astăzi redă cu exactitate textul pe care bucureștenii l-au citit în ziar, în acea primăvară de acum jumătate de secol, când cartierul abia prindea formă.

În următorii patru ani au fost date în folosință peste 5600 de apartamente, din cele 15.000 proiectate. Ansamblurile Berceni Sud 1 și 2 cuprindeau toata zona dintre șoseaua Berceni și șoseaua Giurgiului, la sud de artera inelara de circulație, iar ansamblul Berceni-Olteniței s-a mărit în anii 80 la 10.000 de locuințe.

În zona de sud a Capitalei, între Șoseaua Spitalelor și cartierul Sergent Nițu Vasile, se construiește un nou complex urbanistic, ansamblul de locuințe Berceni. Primele grupuri de muncitori, înarmați cu mijloacele tehnice corespunzătoare, croiesc drumurile viitorului cartier. S-au săpat fundațiile primelor patru blocuri, începe turnarea betoanelor. Aici se vor construi aproximativ 5500 de apartamente. Proiectul acestui ansamblu de locuințe din această zonă cuprind blocuri cu patru și cu nouă etaje. Blocurile cu patru etaje se vor construi din panouri mari prefabricate. La construirea blocurilor cu 9 etaje se va folosi metoda cofrajelor glisante, refolosibile.

Ansamblul de locuințe va fi dotat și cu două complexe comerciale mari, alcătuite din unități specializate pe grupe de mărfuri. Vor fi unități moderne în care se va utiliza metoda autoservirii și a expunerii deschise a mărfurilor cu plata la vânzător. Amplasarea celor două complexe comerciale, ca și a rețelei de unități de deservire ale cooperației meșteșugărești, formate din ateliere de îmbrăcăminte, încălțăminte, de reparații radio și televiziune etc., s-a făcut în imediata apropiere a locuințelor. În acest sector se vor mai construi o clădire pentru poștă, telegraf, telefon, radio, farmacie, unitate C.E.C., un cinematograf cu 650 de locuri, o școală elementară cu 24 săli de clasă. În același timp s-au prevăzut amplasamente pentru construirea unei școli medii, a unui dispensar etc. Proiectul a prevăzut spații, conform schiței planului de sistematizare, pentru parcaje auto-moto și garaje subterane.

Ansamblul de locuințe Berceni va avea în mijlocul său o zonă verde, în a cărei componență intră un parc și terenuri de sport. Legătura cu centrul și celelalte zone ale orașului se va face cu ajutorul mijloacelor de transport în comun al căror traseu a fost astfel stabilit încât să nu traverseze cartierul. La capătul ei, Calea Văcărești se va continua cu un bulevard larg, modern – Bulevardul Metalurgiei. Locuitorii cartierului pot ajunge dintr-o parte în cealaltă a acestuia și la toate dotările social-culturale și comune fără a fi nevoiți să traverseze arterele carosabile. Proiectanții au avut în vedere separarea circulației vehiculelor de aceea a pietonilor. În cadrul fiecărui grup de locuințe se vor amenaja spații speciale de joacă pentru copii.

Pentru început, încălzirea se va face folosindu-se centrale termice de mică capacitate, care urmează să fie construite. După racordarea cartierului la rețeaua Centralei electrice de termoficare sud, aceste centrale termice vor folosi la asigurarea cu apă caldă a locuințelor. Noul cartier va fi alimentat cu apă și energie electrică de la rețeaua orașului.

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Daniel R

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.