Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

29

decembrie 2017

7

COMENTARII

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost proiectat de prima femeie arhitect din România

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

colegiul national Gheprghe Șincai
Du povestea mai departe...

Virginia Andreescu Haret, căreia îi datorăm concepția arhitecturală a impunătoarei clădiri a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, a fost prima femeie arhitect din România și prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.

colegiul national Gheorghe Sincai

Sursa: zf.ro „Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România (I)”, de Emanuel Bădescu

Născută pe 21 iunie 1894 în București, Virginia Andreescu a rămas orfană de mamă la 9 ani, în grija ei căzând toate sarcinile gospodăriei și îngrijirea celor trei frați. La 18 ani, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret a obținut o licență specială la Școala Superioară de Arhitectură din București, pe care a absolvit-o cu mențiunea „foarte bine”. În 1928 s-a căsătorit cu un nepot de soră al matematicianului Spiru Haret. O mulțime de clădiri îi poartă semnătura, printre acestea numărându-se o serie de blocuri de pe Calea Victoriei, pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București.

 

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost fondat oficial la data de 8 decembrie 1892 prin decret regal… din cauza numărului mare de elevi înscriși la Liceul „Matei Basarab”.

Cu doi ani înainte, două clase divizionare fuseseră mutate într-un spațiu din curtea Bisericii Sfântu Gheorghe Vechi, însă acestora li s-au alăturat ulterior alte două clase divizionare. Astfel a apărut necesitatea înființării unui nou gimnaziu clasic, care a primit denumirea „Gimnasiul clasic Gheorghe Șincai”.

În 1919 gimnaziul a devenit liceu, în 1948 a fost numit Liceul de Băieți nr. 5, peste doi ani a primit numărul 20 în loc de 5, în 1956 a fost comasat cu Liceul de Fete nr. 21, devenind Școala Medie mixtă nr. 20., iar un an mai târziu i s-a realăturat numele „Gheorghe Șincai”. În anul 2002 Liceul „Gheorghe Șincai” a devenit Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Construcția sediului actual a început în anul 1924. Până în 1928 – anul în care liceul s-a mutat în noua clădire – nu era construită decât aripa dinspre bd. Ion I. C. Brătianu (azi bd. Dimitrie Cantemir).

 

Sursa foto principală: „Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre”, de Constantin C. Giurescu

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Doru
  2. Georgeta Herea
  3. Valentin
  4. Dan Nicolescu
  5. Doina Iulia Stoian
  6. carjan michail craiova.
  7. carjan michail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.