Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost proiectat de prima femeie arhitect din România
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi
Virginia Andreescu Haret, căreia îi datorăm concepția arhitecturală a impunătoarei clădiri a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, a fost prima femeie arhitect din România și prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.
Născută pe 21 iunie 1894 în București, Virginia Andreescu a rămas orfană de mamă la 9 ani, în grija ei căzând toate sarcinile gospodăriei și îngrijirea celor trei frați. La 18 ani, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret a obținut o licență specială la Școala Superioară de Arhitectură din București, pe care a absolvit-o cu mențiunea „foarte bine”. În 1928 s-a căsătorit cu un nepot de soră al matematicianului Spiru Haret. O mulțime de clădiri îi poartă semnătura, printre acestea numărându-se o serie de blocuri de pe Calea Victoriei, pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București.
Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost fondat oficial la data de 8 decembrie 1892 prin decret regal… din cauza numărului mare de elevi înscriși la Liceul „Matei Basarab”.
Cu doi ani înainte, două clase divizionare fuseseră mutate într-un spațiu din curtea Bisericii Sfântu Gheorghe Vechi, însă acestora li s-au alăturat ulterior alte două clase divizionare. Astfel a apărut necesitatea înființării unui nou gimnaziu clasic, care a primit denumirea „Gimnasiul clasic Gheorghe Șincai”.
În 1919 gimnaziul a devenit liceu, în 1948 a fost numit Liceul de Băieți nr. 5, peste doi ani a primit numărul 20 în loc de 5, în 1956 a fost comasat cu Liceul de Fete nr. 21, devenind Școala Medie mixtă nr. 20., iar un an mai târziu i s-a realăturat numele „Gheorghe Șincai”. În anul 2002 Liceul „Gheorghe Șincai” a devenit Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.
Construcția sediului actual a început în anul 1924. Până în 1928 – anul în care liceul s-a mutat în noua clădire – nu era construită decât aripa dinspre bd. Ion I. C. Brătianu (azi bd. Dimitrie Cantemir).
Sursa foto principală: „Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre”, de Constantin C. Giurescu
Regret . Nu exista artera I.C Bratianu Constructia cladirii era pe Calea Serban Voda .
In spatele Colegiului era „Curtea Scolii ” cu terenul de sport si un teren viran pe care mai tarziu in anii50 s-a
construit Grupul scolar Iosif Ranghet . Spre str Lanariei erau gradini si un teren de fotbal , ce era administrat de Tesatoria Flamura Rosie . Acest teren se numea „Apretura ” si a fost pana in 1959-60 locul unde se organizau intreceri sportive pentru muncitorii intreprinderilor din zona
Sa mai amintim ca Liceul Sincai avea o foarte frumoasa sala de festivitati Aici s-au jucat si piese de teatru cu actori profesionisti ( Omul care a vazut moartea )
Multumim D-na Arhitect Virginia Andrescu
Haret!!!🌹
A fost șiii este un proiect superb!
Rămane in memorie,veșnic!
A fost asa ceva în România? Superb articol!
Cred ca si cladirea Liceului Iulia Hasdeu are aceeasi proiectanta, dna arhitect Virginia Andreescu – Haret
Nu văd legatura cu Berceni.
Liceul a fost și este pe Calea Șerban Vodă, care se termină la cartierul Viilor- Pieptanari. De acolo încep Șoselele Giurgiului și Olteniței și, mult mai departe, Șoseaua Berceni.
ce mari oameni de suflet au fost cei care au predat 6 luni de zile fara salriu la infintarea gimnaziului devenind liceu mai tarziu nu ii pot numi decat super zei la fel si celebra arhitecta ;ce oameni ,mari de suflet ce inaintasi am avut .
cei care au infintat gimnaziul ,devenin mai tarziu liceu ,predand fara salariu’6 luni nu -i pot numi decat super zei la fel si celebra arhitecta ,cinste lor e mult preaputin spus
Gaseste-ma pe Facebook
Povești recente
Comentarii recente