Povestea balamucului din Berceni
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartier Berceni
Totul a început în 1906, când profesorul Alexandru Obregia și primul-ministru Gheorghe Grigore Cantacuzino au propus o lege pentru înființarea unui ospiciu pentru alienați lângă București, mai exact pe terenul deținut de Eforia Spitalelor Civile, între Filaret și Văcărești.
Aceasta venea în îndeplinirea unei legi mai timpurii (1892), care hotăra necesitatea construirii a două astfel de instituții, în Muntenia și Moldova, absolut necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament a bolnavilor psihic.
În 1907 a început construcția unui spital de psihiatrie la standarde europene, după planurile concepute chiar de Prof. Obregia, dar izbucnirea Primului Război Mondial a întârziat inaugurarea acestuia până în 1923. Denumirea oficială era pe atunci Spitalul Central, iar Prof. Obregia i-a fost director până în 1930, când a venit la conducerea instituției C.I. Parhon, medic endocrinolog și neuropsihiatru.
Odată cu schimbarea conducerii, ospiciul a căpătat alt nume, Institutul de Boli Mentale, Nervoase și Endocrinologice din București, apoi s-au întâmplat niște lucruri …oarecum bizare.
În 1934, elevul lui Obregia, prof. Petre Tomescu a devenit director și a schimbat înapoi numele instituției în Spitalul Central, iar o jurnalistă de la revista „Realitatea Ilustrată” s-a internat o săptămână în ospiciu pentru un reportaj, prefăcându-se răpusă de melancolie și chinuită de regretele unei iubiri pierdute.
Anul 1935 este important pentru instituție, pentru că atunci s-au deschis, pe lângă secțiile de psihiatrie și neurologie, alte două secții noi: cea de neurochirurgie, a dr. Dumitru Bagdasar, și cea de endocrinologie, a dr. Parhon. Sub îndrumarea dr. Bagdasar s-a închegat nucleul școlii românești de neurochirurgie, din care a facut parte și dr. Constantin Arseni.
În 1936, poetul George Bacovia a fost internat pentru a doua oară la Spitalul Central, care, pentru că nu-și mai schimbase numele de mult, a revenit în același an la denumirea de Institutul de Boli Mentale, Nervoase și Endocrinologice.
Prin 1941, probabil pentru că denumirea oficială era prea stufoasă, Institutul era cunoscut mai mult ca Spitalul Central Mandravela, după numele răscrucii unde-și avea faimosul Costică Alexandrescu Mandravela cârciuma.
Balamucul din Berceni în perioada comunistă și în prezent
În 1951, Institutul de Boli Mentale, Nervoase si Endocrinologice a fost redenumit Spitalul unificat nr. 9 „Dr. Gheorghe Marinescu„, s-au construit noi clădiri, s-au înființat noi clinici și s-au deschis noi secții. Spitalul 9 a devenit unul dintre cele mai mari din Europa și un reper al cartierului Berceni. Eu, de exemplu, și acum numesc piața din fața spitalului pur și simplu „nouă”. Unde mă duc să-mi iau ceapă și roșii? Păi, la „nouă”.
În 1975, dr. Constantin Arseni a creat în cadrul Spitalului 9 centrul de referință național de neurochirurgie, denumit după mentorul sau, Prof. Dr. D. Bagdasar. Astăzi îl cunoaștem drept Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni„.
În 1995 s-a desprins din Spitalul Clinic „Dr. Gh. Marinescu” (scăpase de numarul 9 după revoluție), Clinica de Neurologie Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare.
Iar astăzi, după o istorie atât de zbuciumată, în care abundă numele unor reprezentanți extraordinar de valoroși ai medicinei românești, pe fostele pământuri ale Eforiei Spitalelor Civile de la începutul secolului trecut funcționează Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, și Clinica de Neurologie.
Va asteptați la o poveste atât de complicată pentru un spital pe care mulți îl știm drept un simplu balamuc?
Sursa: „Complexul creierului”, Jurnalul National online, 22 nov 2005
„Inchisa printre nebuni o saptamana”, Realitatea Ilustrata, 16 ian 1934
Interesanta povestea balamucului…sa il duca cineva si pe Piedone acolo si sa il interneze ca vad ca a luat-o razna de tot cu candidatura asta
Interesanta povestea dar mi se pare ca deja toata lumea exagereaza cu acel medic neurochirurg ca merge cu metroul.In alte tari este o normalitate sa circuli cu metroul indiferent de functia pe care o ocupi sau de contul din banca dar la noi ne minunam atat de tare cand vedem cate un om mai cult ca merge cu transportul in comun de parca ar fi a opta minune a lumii
Sunt de acord cu tine, de aceea am preferat sa scormonesc prin istoria Spitalului in loc sa ma minunez ca un om foloseste transportul public 🙂
Nimic deosebit şi spectaculos în viața acestui om deosebit de modest şi credincios. Doar că este un savant de talie mondială.Îl cunosc de 42 de ani de când am început serviciul în balamuc. L-am cunoscut şi pe renumitul şi marele DOMN- prof.Vlad Voiculescu care venea la spital cu tramvaiul 9 sau 22. La fel şi prof.Arseni. Au fost cu toții altă generație. Care ne-au făcut şi ne fac cinste.
Ma intreb cati dintre cei care ne vor succeda vor spune aceleasi lucruri despre generatia actuala?
TOATA ADMIRATIA NOASTRA PENTRU MODESTIA SI SIMPLITATEA ACESTOR GENII….VA ROG SA-I POSTATI SI LUI GABRIEL OPREA ACEST REPORTAJ!
Acolo m-am nascut 🙂 (la maternitatea care exista in anii ’70) si am locuit pe o strada perpendicular cu intrarea principala. Nu mai exista acea strada. Ma incearca multe sentimente cand mai trec (destul de rar, ca locuiesc in alta parte) prin fata spitalului .
🙂
Și eu la fel… Pe strada Sorcovei… Între Sofronie, caporal Popescu Victor, tunici, etc.
Inca ceva ce nu s-a amintit ,in incinta spitalului in 1970- functiona ,o sectie de obstetrica si ginecologie dispusa pe patru pavilioane si o sectie de pediatrie care nu avea nimic comun cu spitalul nr. 9 eu fiind o angajata la maternitate locul unde se nasteau foarte multi copii . Problemele erau multiple foarte multi bolnavi psihici circulau liberi prin curtea spitalului acostau trecatorii personalul sanitar care nu avea nimic comun cu bolile mentale si asta s-a intimplat pina in 1981 cind o minte luminata a desfiintat aceste sectii si au fost mutate la mat. Bucur , iar sectia de pediatrie mutata la inceput la sf. ioan dupa care la Budimex.
Intr-adevar, am citit ca pe-atunci se deschisesera multe sectii pentru deservirea locuitorilor din sectoarele 4 si 5, de medicina interna, chirurgie generala, obstetrica-ginecologie, pediatrie si ftiziologie. Cam dificil de gestionat toate, langa sectiile de psihiatrie …
Sectia functiona cu mult inainte. In 70 erau deja trei maternitati ( sau poate una dar care functiona in trei pavilioane diferite ?). Intruna dintre ele ne-am nascut fratele meu si cu mine in ’58, respectiv 60. Intr-o alta s-a nascut sora noastra, in ’70.
Apropos de bolnavii psihici care circulau liber. Eram mic dar imi aduc aminte ca am vazut pe strada noastra (Str. Ionescu Horia) oameni imbracati in pijamale („nebunii” cum spuneau vecinii) care se taiau la mana si cereau spirt (cica sa se dezinfecteze). Evident ca il foloseau pentru „uz intern”.
Nu ma asteptam sa citesc o poveste atat de interesanta despre un loc pe care noi il consideram doar un balamuc.
Ar trebui documentată și povestea mai puțin cunoscută a secției clandestine a Securității din cadrul spitalului. Torturi, experimente șamd.
Hm. Suna interesant. Daca incep documentarea si nu mai auziti nimic de mine, e clar 😀
Ne-a părut bine, Marilena :p
:))) still here, dar … si mie 😀
credeti ca mai exista torturi in ziua de azi, eu nu cred, da cu ani in urma si eu am auzit ca ii torturau, dar acum nu cred ca mai exista torturi, sunt convinsa
Este o carte: Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar de Doina Jela despre folosirea unui pavilion pentru „anchetarea” deținuților politici. Clădirea principală avea și un ceas. După un incendiu de prin 1998 a rămas cu un fel de turn fără ceas.
Mersi mult pentru informatie!
Nu se vorbeste in acest articol despre faptul ca in acest ”parc spitalicesc” au functionat si trei maternitati, numite chiar asa : maternitatea 1, 2 si 3. Intr-una dintre ele ne-am nascut fratele meu si eu (1958 si 1960 ) iar intr-o a doua s-a nascut sora noastra (1970)
In acest spital m-am nãscut si eu in aprilie 1970.Am fost adoptatã la 6 zile.Nu stiu nimic despre mama.Stiu cã se numea Bratu Elena(Nuți) sau Bradu Elena (Nuți)Îmi poate da cineva un sfst cum aš putea gãsi fişa medicalã?
mergi și fa cerere la arhiva.sigur vei găsi. este păcat sa nu îți știi trecutul
Foarte interesante aceste detalii de cultura generala….. E bine de știut și informat generația actuala. Dar și multi din generațiile mai vechi..nu știu multe despre Acest spital și alte instituții. . TREC PE LÂNGĂ ELE ..ȘI NU LELETA SȚIU ISTORIA.. PRACTIC TRECEM PE LÂNGĂ ISTORIA ȘI ISTORIA PE LÂNGĂ NOI. SUNT BINE VENITE ACESTE INFORMAȚII. .. MAI DORIM ȘI MULȚUMIM. !!!
In 1958 ,acolo m-am născut si eu ! E un cartier cu o istorie interesanta !
In acest spital au fost vindecate 2 cazuri de poliomelita in anii 50, am fost unul dintre ele.
Duminicile erau aile de vizità, Vaneau rude , prieteni , familià pentru cei care aveau familie…
Mai veneau și căruțele cu chioșcuri ( da, chioșcuri ambulante, trase de măgari ) cu cico, orajada, cocoșei, ciocolata cu rom …
Era intr-adevăr un loc bun de ascuns cei care trebuiau protejați in timpuri tulburi .
Duminicile erau zile de vizita , aleile se populau de personaje tot așa de pitorești ca și internauții, doar un pic mai sobre…
Și apoi, chioșcurile ambulante , trase de măgari , unde cumpăram cico, oranjada, cocoșei pe băț și ciocolata cu rom , pufarine,
Era locul ideal in care se puteau ascunde persoane spre a fi protejate in vremuri tulburi .
Interesantă prezentare a activității medicale și de cercetate științifică a acestor somității românești, pusă in valoare prin însuși titlul articolului ilustrator viziunii de vulgarizare , hârtia și Internetul permit o impresie pe scară și plajaă lărgită .
Unde erau maternitatile in curtea spitalului ? Cum intri la Obreja in partea dreapta ? Maternitatile erau in cladiri vechi ? Ar veni oarecum langa parcarea Lidl-ului ? Acolo imi zicea mama ca m-a nascut si pe mine in 1973, la maternitatea nr.2.
Gaseste-ma pe Facebook
Povești recente
Comentarii recente
Utilizam module cookie pentru a va oferi cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Pentru a afla mai multe despre modulele cookie pe care le folosim sau cum sa le dezactivati accesati butonul SETARI
Confidențialitate
Bercenidepoveste.ro utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi o experienta de utilizare cat mai buna. Informatiile cookie sunt stocate in browserul dumneavoastra si au functii precum recunoasterea dumneavoastra atunci cand va intoarceti pe site-ul nostru si ne ajuta sa intelegem care sunt sectiunile din website pe care le considerati cele mai interesante si mai utile.
Puteti ajusta toate setarile cookie-urilor folosind optiunile din stanga acestui mesaj.
Aflati mai multe despre Politica noastra de confidentialitate si Politica privind fisierele de tip cookie.