Cum salvam copacii de toaletarea daunatoare?
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni
De cateva saptamani a reinceput ciuntirea anuala a copacilor din domeniul public. ADP-ul o numeste cu naivitate toaletare, uitand ca operatiunea aceasta, reglementata legal, trebuie sa respecte cateva principii, nu de alta, dar suntem oameni si ne place sa respiram. Deh, fiecare cu pasarica lui.
Am primit aseara, de la o cititoare foarte suparata, cateva imagini cu urmele masacrului unor copaci de pe strada Lamotesti. De la inceputul lunii aprilie, locuitorii de pe bulevardul Obregia trimit disperati sesizari catre primaria de sector, pentru ca echipele insarcinate cu toaletarea copacilor au taiat din ei cu dusmanie, nelasand in urma decat cioturi. Pe strada Parincea, acum vreo saptamana, s-au schilodit copacii care se gasisera -nerusinatii- sa creasca de zeci de ani intr-o parcare. Pe langa faptul ca peisajul a capatat o nuanta post-apocaliptica, presarat fiind din loc in loc de niste stranii stalpi de telegraf din lemn, este foarte posibil sa devina in curand complet gri, pentru ca multi dintre copacii toaletati prost se vor usca si vor fi inlaturati.
Sa ne-ntelegem, toaletarea arborilor este obligatorie. Uneori, in timpul furtunilor, se pot produce pagube si chiar accidente grave din cauza crengilor uscate neinlaturate la timp, sau pur si simplu crescute excesiv. Cablurile suspendate nu trebuie sa fie impiedicate de ramuri, iar in unele cazuri, un copac prea stufos care-ti loveste-n fereastra poate fi periculos. Bineinteles, toaletarea ajuta la formarea unei coroane armonioase si contribuie la pastrarea sanatatii copacilor. Si a noastra. Nivelul noxelor creste cu fiecare arbore distrus, iar odata cu ele, creste si numarul de cetateni bolnavi. Nu e chiar fizica cuantica, vorbim despre lucruri de bun-simt.
Toaletarea copacilor este obligatorie si benefica, dar cu conditia sa fie facuta corect. Cu conditia ca avizele de mediu, obligatorii pentru toaletare sau defrisare, sa fie date in cunostinta de cauza, cu aprobarea specialistilor si in timp util, pentru a putea interveni in perioada repausului vegetativ; cu conditia ca oamenii care se ocupa de treaba asta sa respecte avizul de mediu, sa nu se apuce sa toaleteze si copacii vecini doar pentru ca sunt acolo, si sa cunoasca principiile dupa care se intervine in coronamentul arborilor.
Inginerul dendrolog I. Lupu enumera, intr-o petitie catre administratiile publice si primariile din Romania, urmatoarele reguli generale de toaletare a arborilor stradali:
-
Se interzice taierea a mai mult de o treime din coronamentul original al arborelui
-
Practica internationala impune actiuni de intretinere a arborilor stradali o data la patru ani
-
Coroana unui arbore nu se va taia din motive precum imbunatatirea receptiei TV, marirea gradului de insorire a imobilelor sau gradinilor, atenuarea problemelor sezoniere (caderi de excremente de pasare pe masini), accesul vehiculelor supradimensionate, sau alte motive similare.
-
Taierile se vor face de personalul calificat in arboricultura.
-
Retezarea anuala a coroanei arborilor este o practica populara, dar nejustificata si daunatoare.
Bun, stim prea bine ca problema toaletarii excesive, incorecte si uneori chiar ilegale a arborilor se incapataneaza sa ramana o realitate de foarte mult timp, si are sanse sa se perpetueze, daca nu luam atitudine. Ce inseamna asta?
Inseamna ca atunci cand se taie arbori pe strada noastra vom cere echipei de la fata locului avizul eliberat de Primarie. Daca sesizam nereguli, punem mana pe telefon si sunam Politia Locala, Serviciul Control Ecologie si Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu.
Daca arborii aveau gura sa vorbeasca, ii lasam sa se descurce singuri. Dar nu au.
Surse: „Regulament pentru ingrijirea arborilor urbani / Regulament de ‘toaletare’ a arborilor urbani”, ing. dr. I. Lupu
Legea 24/2007 actualizata si republicata
Ca de obicei stam bine la capitolul teorie dar foarte prost la capitolul practica.
Niste legi putin mai drastice nu ne-ar strica. Poate asa s-ar respecta mai mult legile.
Niciodata nu mi-a placut cum este realizata toaletarea copacilor. In anumite sectoare ii ciuntesc atat de rau de parca zici ca o fac intentionat in bataie de joc.