Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

13

aprilie 2016

9

COMENTARII

Povestea Giganților din Parcul Carol

Scris de , in categoriaPovești din Filaret

giganții din Parcul Carol
Du povestea mai departe...

Au fost odată ca niciodată doi frați care iubeau aceeași fată.

O iubeau atât de mult încât, pentru o privire sau un cuvânt de-al fecioarei, s-ar fi luptat chiar și cu cel mai rău zmeu până la ultima suflare. Dar fata nu putea fi decât a unuia dintre ei.

Si, cum au hotărât cu care dintre ei va rămâne fata?

Ei bine, frații n-au putut hotărî singuri, așa că a decis soarta pentru ei. Unii spun că fata s-ar fi aruncat în ape, promițându-și inima celui care o va salva, însă tinerii s-au luptat orbiți de gelozie între ei până când a fost prea târziu. Alții spun că niciunul nu voia ca celălalt să rămână cu fata, așa că au ucis-o, apoi regretul i-a împietrit. Oricum ar fi fost, oamenii au ajutat povestea nefericiților îndrăgostiți să străbată veacurile.

Cei care locuiau în munți au privit în jur și au văzut, lângă orașul Bușteni, o cascadă străjuită de două pietre imense: cascada le amintea de fata pierdută în brațele mortții, așa că au numit-o Urlătoarea, iar pietrele le aminteau de cei doi frați, așa că i-au numit Jepi.

Însă cei care locuiau în București au privit în jur și n-au văzut pe nicăieri povestea fraților care iubeau aceeași fată. Așa că într-o zi din vremea Regelui Carol, pe Campia Filaretului, oamenii au început să lucreze de zor la amenajarea unui parc.

giganții din Parcul Carol

Au adus și niste sculptori care să înfățișeze în piatră tulburătoarea legendă, așa se face că trei mari artiști și-au ales câte un personaj și au încercat să-l surprindă cât mai bine.

Pe fată a sculptat-o în marmură Filip Marin, și a numit-o Nimfa adormită, iar pe frați i-au creat, din piatră de Rusciuc, Frederick Storck și Dimitrie Paciurea. Pe ei i-au numit Giganți și i-au așezat la stânga și la dreapta Nimfei adormite pe vecie, în fața unei grote, înfățișând trecătorilor spre luare aminte răscolitoarea legendă.

Apoi au venit alte zile și alți conducători cărora nu le plăceau poveștile de demult. Au distrus grota și i-au despărțit pe cei doi frați de femeia iubită, lăsându-i să-și plângă nefericirea de-o parte și de alta a aleii principale a Parcului Carol. Nimfa a fost mutată în Parcul Herăstrău și condamnată la singurătate. Puțini dintre cei care o vedeau îi cunoșteau povestea și suferința.

Bieții de ei. Măcar pe Jepi nu-i poate lua nimeni niciodată de lângă cascada Urlătoarea.

Așa este. Și poate, cândva, Nimfa adormită va fi readusă lângă Giganți, pentru a putea spune totuși cum trebuie povestea fraților care iubeau aceeași fată.

giganții Parcul Carol

Credits: Cristian-Mihail Miehs, via Wikipedia

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Octavian
  2. razvan
  3. ionel
  4. valentina
  5. Mioara Ciuchlan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.