Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

10

noiembrie 2016

2

COMENTARII

Povestea Ateneului Cultural din mahalaua Cãrãmidarii de Jos

Scris de , in categoriaMusai de vizitat in Berceni, Povești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...

În capatul dinspre Vãcãreşti al Cãii Piscului, lângã biserica mlãdioasã „Cãrãmidarii de Jos”, se înalțã un mic palat, cu turnuleț, arcade elegante şi acoperiş din țiglã roşie. În prima parte a secolului XX, aceastã clãdire adãpostea Cãminul moral, cultural si economic al Parohiei Cãrãmidarii de Jos, inființat de preotul Gheorghe Pãunescu, unde, la o serbare şcolarã, a debutat Maria Tãnase.

Ateneul cultural exista încã din decembrie 1912, datorat tot eforturilor preotului Pãunescu, dar clãdirea de astãzi a cãminului a fost construitã între anii 1927-1930, în partea de nord a bisericii. Noul Ateneu avea o Sală de spectacole cu 300 de locuri (fotolii din piele), iar la etaj mai multe încăperi folosite pentru: Banca populară, Biblioteca parohială (cu peste 2000 de volume), un cămin pentru studenţii nevoiaşi şi un dispensar în sistem caritabil pentru mame şi copii, o asociaţie coral-instrumentală. O cantină socială hrănea pe cei săraci, iar unii copii din parohie puteau să-şi facă lecţiile ajutaţi de femei cu pregătire, din zonă. În fiecare zi unor copii nevoiaşi din parohie li se asigura masa de dimineaţă, gratuit.

Sursa: www.parohiacaramidariidejos.ro

Sursa: www.parohiacaramidariidejos.ro

Mai aflãm, tot de pe site-ul Parohiei Cãrãmidarii de Jos, cã exista chiar şi o ,,foaie” de informaţie parohială, ,,Hai la Cămin”, care vestea evenimentele de importanţă pentru obşte. Iar vrednicia preotului Pãunescu nu a trecut neobservatã, ziarele şi revistele epocii scriind cuvinte de laudã despre munca acestuia:

,,Nicăieri creştinismul practic n-a atins un punct culminant în realizările lui ca la această biserică. Împletind vorba şi sfatul cu fapta şi cu pilda personală, preotul Păunescu Gheorghe a izbutit după lungi strădanii, să schimbe faţa unui cartier întreg, să-l transforme sufleteşte, să-l ajute trupeşte, îmbunătăţindu-i condiţiunile de viaţă“.

Clădirea fostului cămin cultural se aflã astãzi pe lista monumentelor istorice din Sectorul 4.

Sursa: "Miscarea culturala a capitalei pe anii 1926, 1927"

Sursa: „Miscarea culturala a capitalei pe anii 1926, 1927”

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Mihai B
  2. Alexa Gelu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.