Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

14

martie 2018

8

COMENTARII

Povestea străzii Nițu Vasile

Scris de , in categoriaPovestile strazilor din Berceni

strada Nițu Vasile
Du povestea mai departe...

Puține străzi din Berceni mi-au mâncat sufletul mai aprig decât strada Nițu Vasile, încercând să-i descopăr istoria. Recunosc că m-am și încăpățânat, dar dintr-un motiv foarte bun, pe care vi-l voi dezvălui imediat.

Strada care țâșnește arcuit din răscrucea blestemată a Mandravelei către bulevardul Constantin Brâncoveanu era în perioada interbelică un drum prăfuit de țară, străbătut mai mult de căruțașii din satele învecinate („O privire asupra evoluției și organizării administrative ale cartierului Șerban Vodă – Belu”, Florin Dobrescu).

Pe-atunci se numea Drumul Puțul Tonola.

Exact, Tonola, ca pe Max Tonola, industriașul german care în 1865 a înființat o fabrică de cărămidă. Ați auzit probabil de „groapa Tonola”, pe care a fost amenajat Parcul Circului, după planurile arhitectului Valentin Donose, același căruia îi datorăm și amenajarea Parcului Tineretului. Ei, groapa cu pricina se formase în urma excavării argilei pentru fabrica de cărămidă Tonola, așa că nu-i de mirare că și-a luat denumirea de la industriaș.

Însă dacă o fi fost vreo legătură între Max Tonola și drumeagul din mahalaua noastră, n-am reușit s-o aflu, oricât m-am măcinat și-am căutat prin bucoavne.

În schimb, pot să vă mai spun că una din proprietățile lui Costică Mandravela, faimosul cârciumar-bancher de la începutul secolului XX, se învecina pe una din laturi cu Drumul Tonola. Mai exact, este vorba despre proprietatea pe care se află astăzi Piața Sudului și magazinul Big Berceni.

strada Nițu Vasile

Sursa: Monitorul oficial, 10 mai 1937

 

În 1948, Drumul Puțul Tonola a devenit strada Sergent Nițu Vasile, în onoarea unui ostaș „căzut în războiul antifascist” (exprimare standard folosită de Comisia de Nomenclatură după al doilea război mondial, pentru a descrie soldații, gradații și subofițerii căzuți pe frontul de vest, adică numai din perioada 24 august 1944-9 mai 1945). („Străzi din București și numele lor – 2”, Aurel Ionescu)

În 1962, microraionul situat între străzile Nițu Vasile, Secuilor și bulevardul Constantin Brâncoveanu a dat startul construcției de blocuri pentru muncitori din Berceni.

strada Nițu Vasile

Sursa: Planul Unirea Municipiul București și împrejurimile, 1943

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Nitu Vasile
  2. Popescu Laurențiu
  3. Nepursel
  4. Traian
  5. Anonim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.