Cele mai cunoscute cârciumi interbelice din Berceni
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi
Bucureșteanului îi sunt dragi cârciumile, ăsta-i adevărul, mai ales cele de la mahala, unde arde mai tare privirea muierilor și unde sună mai dulce scripca lăutarului. La urma urmei, Bucureștiul ar fi arătat cu totul altfel dacă proprietarii de bodegi nu s-ar fi străduit să scape de plata accizelor, lărgind hotarele orașului. Ca să nu fie nevoiți să plătească taxe pentru alcoolul vândut în București, cârciumarii trânteau o șandrama zece metri mai încolo de granița stabilită de autorități, și astfel s-a întins partea de sud a capitalei până dincolo de Cimitirul Bellu, unde era bariera Șerban-Vodă.
O numărătoare din 1943 zice că-n București erau, nici mai mult, nici mai puțin de 687 restaurante (local mare unde se prepara mâncarea și se servea, alături de băuturi), 381 birturi (restaurante mai mici), 610 bodegi (localuri mici unde se serveau gustări și băuturi), 61 cârciumi (bodegi mai țeapene), 33 hanuri (localuri unde puteai să și dormi). Și cum cartierele boierești din nord colcăiau de plictiseală și fasoane, grosul distracției rămânea în centrul și la periferia orașului.
În cârciumi cu nume care mai de care mai deșucheate, precum Vaca Norocoasă (Apărătorii Patriei), La Borțosu‘ (Grivița), La Leul și Cârnatul (Filaret), Amărășteanu‘ (Văcărești) sau Fata Veselă (Calea Șerban-Vodă), se strângeau grămadă chefliii și petreceau în legea lor.
Când era rost de campanie electorală, candidații țineau discursuri suiți pe butoi, în fața localului, și se prindeau în horă cu alegătorii, hăulind te miri ce cântecel cu iz politic:
Cine-o să voteze steaua
Ghiță, Ghiță!
Peste el să dea damblaua
Ghiță, Ghiță!
Când era rost de femei frumoase, spiritele se-ncingeau și se lăsa cu burți spintecate, iar dacă venea întâmplător eroul mahalalei să bea ceva (fiecare mahala avea eroul ei, după care suspinau toate muierile), ieșea scandal, cu sau fără motiv. Treaba cârciumarului, care încerca să limiteze pagubele, devenea destul de complicată, așa că de multe ori era nevoit să apuce de guler câte-un individ mai agitat și să-l arunce pur și simplu peste prag.
În Berceni, de exemplu, cele mai faimoase cârciumi erau Mandravela, la intersecția Căii Văcărești cu Șoseaua Olteniței, La Banditu‘, în Apărătorii Patriei, și La Curcan, vizavi de Cimitirul Bellu.
MANDRAVELA
La Mandravela, cârciuma lui Costică Alexandrescu, veneau tot felul de oameni, ori din mahala, ori din centrul orașului, ori de la Vãcãreștii de-alãturi, mãnãstirea-închisoare. Mai veneau și de la Bellu, de la cimitir, dar numai viii, cãci morții, oricâtã faimã ar fi avut Mandravela, nu mai puteau fi sculați nici cu aroma mititeilor, nici cu clipocitul vinului ghiurghiuliu. A ajuns până-n zilele noastre povestea unui reporter pe care numai prezența de spirit l-a salvat de la o înfruntare cu Titi Menghină, Spaima Văcăreștilor, care-l bănuia că s-ar uita cam lung la duduița cu care venise.
LA BANDITU‘
Despre cârciuma de pe șoseaua Berceni, a lui Ion Lăzărescu, La Banditu’, ar fi de spus așa: că-ntr-însa se opreau toți țăranii din Giurgiu și Ilfov, veniți în Capitală să vândă fructe și legume, cu toate că în anii de început era doar o cârciumă simplă, în mijlocul câmpului. E drept că nu doar cei cinstiți frecventau localul, ci și hoții, care-și cam făceau de cap pe-acolo, jefuind negustorii sau împărțindu-și prăzile. Comuniștii au transformat-o în 1950 în bibliotecă.
LA CURCAN
Și cârciuma de la Bellu a lui nea Gheorghiță, La Curcan, are o poveste cu haz. Jandarmii secției de la Pieptănari își făcuseră un obicei -prost- de a mânca acolo pe gratis, așa că nea Gheorghiță nu s-a sfiit să le servească pe varză niște gâște moarte, culese de pe maidan. De mâncat, jandarmii au mâncat, de plăcut, le-a plăcut, până la urmă toată lumea a fost fericită și sătulă, iar informații despre vreo toxiinfecție alimentară la secția de jandarmi Pieptănari nu am găsit.
Surse:
„Bucurestii ce se duc”, Henri Stahl
Ilustrațiunea românã din 30 octombrie 1935
Scânteia din 7 aprilie 1950
Biblioteca Bucurestilor, nr. 6, 2001-articolul „Cartierul Bellu, evolutia lucrarilor edilitare si de urbanizare”, de Florin Dobrescu
Gazeta Municipală : Organ săptămânal de informaţie şi critică edilitară, 12, nr. 565, 14 aprilie 1943
Sursa foto principală: Ilustrațiunea română, 27 nov. 1935
O alta carciuma-birt era in anii 60 zahanaua Bumbesti, pe Lanariei, mai jos de liceul Sicai, unde se manca o superba ciorba de burta plus alte „specialitati” : creier, fudulii, momite,etc. Localul arata … sa zicem doar modest, mancarea insa era ieftina si buna. Se poate sa fi fost si ea interbelica, oricum acum a disparut.
In anii 80 a fost trnsformata in cantina pentru concentratii de la casa poporului, prin 90 era numit Restaurant Jaristea, acum nu stiu daca mai exista.
Bumbești. Era vis-a-vis de actualul restaurant Kariștea. Nu mai există….
Si La Rata alba, PE soseaua Berceni.
Pe strada din spatele Circiumei am copilarit.Alaturi era statia de tramvai 21 si o piata mica de legume si fructe.Frumos si linistit era.
Pe strada din spatele Circiumei am copilarit eu.Tot acolo era statia de tramvai 21 si o piata mica de legume si fructe.Ce frumos si linistit era…..
M-am nascut pe srada Cuza Voda si-mi amintesc destul de bine zona cu toate ca eram de o schioapa.Pe Lanariei in cap la Cuza Voda era un birt care se numea „Lacu’ Rosu”.
In anii ’60 pe Stefan cel Mare intre Tunari si Dorobanti erau patru restaurante Popular,Ghiocelul, Siretul si Dorobanti (cam pe locul ala e acum Perla)
si trei bodegi numai cu tarii la mese inalte „la varice” cum se spunea.La Ghiocelul,vizavi de Dinamo era un leu cincizeci romul mic, doi lei Jamaica, trei cincizeci berea, Patru lei doi rinichi pe gratar si vreo trei-patru felii de paine ,saptezeci de bani micul ,nouazeci si cinci cu chifla daca nu-ti dadea restul la un leu, (n-am !) ii bagai mana-n gat. Am vazut faza, „ba,eu sunt muncitor, ba eu nu fur banii” ! Aici beau fratii Nunvailer, Parcalab. Varga, si Fratila. probabil si altii pe care nu-i cunosteam dupa figura, dupa antrenamente dar nu exagerau, o bere-doua,eu cel putin n-am constatat. Toate stabilimentele pe distanta unei statii ITB si toate aveau musterii desi romanii erau mult mai saraci ca astazi.. LA Siretul ,vara avea si gradina, era un taraf, canta seara o grasana „Mica Pariziana”, Toate au disparut, mai putin Perla de care am auzit ca s-a inchis acum vreo doi ani . O tempora ! Ehehe, tinerete „oua” cretze.
Gaseste-ma pe Facebook
Povești recente
Comentarii recente
Utilizam module cookie pentru a va oferi cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Pentru a afla mai multe despre modulele cookie pe care le folosim sau cum sa le dezactivati accesati butonul SETARI
Confidențialitate
Bercenidepoveste.ro utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi o experienta de utilizare cat mai buna. Informatiile cookie sunt stocate in browserul dumneavoastra si au functii precum recunoasterea dumneavoastra atunci cand va intoarceti pe site-ul nostru si ne ajuta sa intelegem care sunt sectiunile din website pe care le considerati cele mai interesante si mai utile.
Puteti ajusta toate setarile cookie-urilor folosind optiunile din stanga acestui mesaj.
Aflati mai multe despre Politica noastra de confidentialitate si Politica privind fisierele de tip cookie.