Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

12

septembrie 2016

2

COMENTARII

Povestea primei scoli din Berceni

Scris de , in categoriaCopilaria in Berceni, Povesti din Berceni

Scoala 111 George Bacovia, atunci si acum
Transmite povestea mai departe...

Cand au murit viile din partea veche a Berceniului, la inceputul secolului XX, si proprietarii de pamanturi au inceput sa parceleze terenurile si sa le vanda, oameni din toate partile tarii au cautat sa-si faca un rost de-a lungul soselei Oltenita, vis-à-vis de Cimitirul Bellu. In cativa ani, asezarea a crescut, iar copiii catunului Bellu au ajuns la varsta scolara.

Asa ca, in toamna anului 1906, a inceput sa functioneze intr-un local inchiriat, scoala primara mixta din Catunul Bellu, sub directia invatatorului I. Giurumescu. Apoi, pe un teren donat de directorul Scolii Normale de Institutori de pe Calea Rahovei, Anton Colorian, cu numele caruia a fost botezata una din strazile proaspat construite, s-a construit o scoala de fete. Asta se intampla prin 1913.

Sursa: Anuarul scoalelor primare din Municipiul Bucuresti pe 1941-1942

Scoala de fete nr. 44 din Comuna Serban-Voda Sursa: Anuarul scoalelor primare din Municipiul Bucuresti pe 1941-1942

Dupa primul razboi mondial, cartierul, care ajunsese sa numere peste 7000 de familii, avea mare nevoie de o noua scoala. Colonelul Niculescu a donat un teren aflat intre strazile Bradetului si Fagetului, iar prin contributia parintilor s-a construit o cladire cu etaj, care a devenit Scoala de baieti nr. 44. Din anul 1927 s-a stabilit ca ambele scoli, si cea de fete si cea de baieti, sa poarte acelasi numar, 44. Cartierul parca incepuse sa traiasca pe picior mare 🙂

Cele doua scoli ale Catunului Bellu, devenit Comuna Serban-Voda din 1927, primeau elevi din tot perimetrul format de soseaua Giurgiului si soseaua Oltenitei. Din 1932 s-a transformat intr-un nucleu de la care vor prelua elevi alte scoli nou construite, precum Scoala nr. 114 (anul 1932), Scoala nr. 102 (anul 1939) si Scoala nr. 112 (fostă Împăratul Traian, anul 1940).

In anul 1959 s-a construit o noua cladire pe strada Stoian Militaru, unde au inceput sa frecventeze cursurile elevii fostelor scoli 44 (de fete si baieti). In 1999, scoala aflata la o aruncatura de bat de casa unde a locuit cel mai important poet simbolist roman, a primit numele acestuia, „George Bacovia„.

In incheiere, va las cu o caracterizare a situatiei generale a invatamantului din Capitala, in anii intocmirii „Anuarului scoalelor primare din Municipiul Bucuresti pe 1941-1942”. Paradoxal, conditiile in care functionau scolile pe-atunci erau la un nivel de invidiat, chiar si pentru secolul XXI, cand aproape 800 de scoli si gradinite nu pot obtine nici macar autorizatiile ISU de siguranta la incendiu :

Astazi sunt scoale primare in Capitala adevarate palate de cultura, cu institutii anexe numeroase si cu tot utilajul necesar unui invatamant temeinic. Cine viziteaza azi o scoala primara din Capitala are intr-adevar ce vedea : muzee scolare cu piese din cele mai scumpe si mai rare, biblioteci bogate, ateliere inzestrate, gradini si terenuri de experienta, cooperative scolare, case de economii, terenuri sportive, cantine moderne, material didactic suficient si in cea mai perfecta stare.

scoala-fete-vs-scoala-baieti

Clase din scoala de baieti si scoala de fete Sursa: „Realitatea ilustrata”, 23 septembrie 1934

 

Surse foto: Stânga sus-Ghid Bucuresti, Ed. Meridiane, 1962; dreapta sus- www.scoala111.scoli.edu.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transmite povestea mai departe...

Comentarii

  1. Vişan Corneliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *