Maternitatea Bucur a fost construită din donația industriașului Dumitru Mociorniță
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi
Maternitate nouă în Sectorul 4
Sectorul 4 va avea în curând, adică pe la începutul anului 2020, o maternitate construită de la zero, în curtea Spitalului Sf. Ioan. Proiectul aparține Asociației Colectiv GTC 3010 și Spitalului Sf. Ioan, iar Primăria Sectorului 4 va contribui cu minim un milion de euro din bugetul pe anul următor. Teoretic, lucrările vor începe în a doua jumătate a lui 2017, iar costurile pentru construire și dotare sunt estimate la aproximativ 12 milioane de euro.
Dintr-un comunicat Agerpres aflăm și motivația președintelui Asociației Colectiv GTG 3010 pentru acest proiect:
„Ideea a pornit de la acea piațetă Bucur, unde este Colectiv. (…) În urmă cu ceva timp, văzând acea piațetă în care am construit și un monument, ne-am gândit că ar trebui să transformăm acea maternitate. Numai că Maternitatea Bucur are aproape 100 de ani, este din 1938, iar pentru a reface acea clădire sunt costuri foarte mari și am ajuns la concluzia că este mai bine să construim o maternitate nouă.”
Maternitatea Bucur
Și de-aici începem povestea, care nu e despre viitoarea maternitate din curtea spitalului Sf. Ioan, pe care o așteptăm nerăbdători, ci despre Maternitatea Bucur, construită dintr-o donație a industriașului Dumitru Mociorniță. Același Dumitru Mociorniță a donat bani și pentru Spitalul Clinic de dermato-venerologie Scarlat Longhin (acum în ruină, ca urmare a retrocedării), de pe Calea Șerban-Vodă, și pentru prima instituție medicală pentru tuberculoși din București, Spitalul Filaret (astăzi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”).
Pe strada Între Gârle, în anul 1937 a fost pusă piatra fundamentală a „celui mai frumos dispensar din capitală”, după cum nota Realitatea ilustrată. Clădirea a fost naționalizată în 1948 și folosită câțiva ani de securitatea statului și de poștă, revenind ulterior la menirea inițială. După ce spitalul clinic al județului Ilfov a fost transformat, în 1981, în spitalul clinic al Sectorului 4 (este vorba despre actualul Spital Sf. Ioan), acesta a primit secțiile clinice de la Bucur, unde a fost mutată apoi maternitatea din cadrul Spitalului unificat nr. 9 „Gheorghe Marinescu”. Astfel, Dispensarul Bucur a devenit Maternitatea Bucur pe care o cunoaștem cu toții.
Industriașul Dumitru Mociorniță și tăbăcăria de lângă Dâmboviță
Despre Dumitru Mociorniță se spune că a fost unul din puținii industriași cinstiți ai țării. Deși provenea dintr-o familie săracă de țărani din Prahova, a reușit să se facă remarcat la examenul de bacalaureat de prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, care i-a oferit o bursă la Școala Superioară de Comerț de la București, apoi la Școala Superioară de Industrie de la Paris. Mociorniță a lucrat o vreme în străinătate, și ar fi putut rămâne ori în Germania, ori în Statele Unite, dar a ales să revină în România. S-a împrumutat de la bănci, i-a cerut ajutorul socrului său, Grigore Alexandrescu (unul din întemeietorii industriei ușoare românești) și a cumpărat două hectare de teren pe malul Dâmboviței, pe strada Apele Minerale (azi Ion Minulescu), aproape de locul unde, prin 1872, se dăduse în folosință Fântâna cu ape minerale de la Văcărești, în care-și înmuia Bărbucică barba (asta e o altă poveste, o găsiți în link). Așa a devenit Dumitru Mociorniță unul din cei mai importanți producători de încălțăminte din România. Puteți vedea și astăzi fosta Fabrică de Tăbăcărie și Pielărie D. Mociornița, pe strada Ion Minulescu nr. 67-93. Bineînțeles, se numește altfel, Flaros, și nu mai produce încălțăminte, ci închiriază spațiu.
Sursa:www.maternitateabucur.16mb.com
Realitatea ilustrata, 21 iulie 1937