Piața Progresul a purtat numele unuia dintre cei mai gospodari primari ai Bucureștiului
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi
Pieței Progresul i se spunea într-o vreme Piața Donescu. Sursele istorice sunt sărace, chiar dacă vorbim despre cea mai mare piață agroalimentară bucureșteană din prezent. Ici colo, prin amintirile locuitorilor care-au prins bucata cea mai proaspătă din secolul XX, mai apare cu numele vechi, altfel lumea își cumpără fructele și legumele de la Progresu’. Și, oricum, piața asta nouă nu e cea construită înainte de al doilea război mondial, în timpul primarului Alexandru Gh. Donescu, pentru că prin 2013 a fost inaugurată noua clădire, reconstruită pe amplasamentul vechii piețe.
Despre primarul Donescu se spun, în general, lucruri bune. S-a ocupat de treburile capitalei din martie 1934 până la 5 ianuarie 1938, și dacă ar fi să-i comparăm realizările cu cele ale edililor din zilele noastre, ne-am rușina noi de rușinea celor din urmă.
Și-a început mandatul dispunând înfăptuirea unor statistici rutiere pentru a pregăti reconfigurarea străzilor și bulevardelor, a avut inițiativa organizării unui festival dedicat capitalei („Luna Bucureștilor”; în cadrul acestuia au fost inaugurate Fântâna Zodiac și Grădina Botanică), a cerut printr-o reglementare a comerțului ca micii negustori „să fie curat îmbrăcați și să aibă o atitudine cuviincioasă”, a început lucrările pentru Halele Obor și a inaugurat șoseaua Berceni, care făcea legătura cu mahalaua Apărătorii Patriei. Deasemenea, în timpul mandatului primarului Alexandru Donescu Dâmbovița a fost acoperită (parțial) cu un planșeu pentru a obține mai mult teren pentru traficul rutier.
Hala Donescu, cu tot cu piața aferentă, avea drept repere șoseaua Giurgiului, strada Stoian Militaru, linia de hotar a Bucureștilor până în 1952, când a fost aprobat planul de reconstrucție socialistă a capitalei, strada Drum între vii (dispărută azi) și strada Puțului (și ea dispărută).
Sub aceasta, la poalele urbei se întindea comuna Șerban-Vodă, formată la origine din două sate: Belu și Progresu. De fapt, denumirea oficială a pieței, cea cu care era trecută în ghidurile orașului, era Hala Șerban-Vodă.
Sursa:
Fascinant chiar ! faina zona #D
E zona în care am crescut, acolo mă simt bine, acolo s- a născut tată meu,” Livada Colonelului”, pe scurt, ocoli e acasă.
Strada Drum intre vii nu a disparut,este o parte a strazii Verigei din ziua de azi.
Cel mai probabil si-a schimbat denumirea.
La fel, cand vine vorba de strada Putului,daca e sa judecam dupa harta din 1941 si sa comparam cu planul zonal actual putem trage concluzia ca astazi este o parte a strazii Soimus.
Felicitari pentru site si munca depusa si sa auzim numai de bine.
Foarte interesant de știut,Asemenea postări sunt bine-venite pentru noi.Ne deconectam,descoperim,ne amintim și asta este minunat.
Si acum stau acolo, in blocul din spatele Pietei, acela in constructie. Inseamna ca poza e din 1962. Am incercat sa stau si in alt cartier, nu m-am simtit bine si am venit acasa. Multumesc pentru articol.
Daniela ai făcut liceul economic 1.Sunt Alice. Cum dau de tine.