Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

20

februarie 2018

6

COMENTARII

Piața Progresul a purtat numele unuia dintre cei mai gospodari primari ai Bucureștiului

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...
Piața Progresul

Sursa: Muzeul Municipiului București via cartierulberceni.com

Pieței Progresul i se spunea într-o vreme Piața Donescu. Sursele istorice sunt sărace, chiar dacă vorbim despre cea mai mare piață agroalimentară bucureșteană din prezent. Ici colo, prin amintirile locuitorilor care-au prins bucata cea mai proaspătă din secolul XX, mai apare cu numele vechi, altfel lumea își cumpără fructele și legumele de la Progresu’. Și, oricum, piața asta nouă nu e cea construită înainte de al doilea război mondial, în timpul primarului Alexandru Gh. Donescu, pentru că prin 2013 a fost inaugurată noua clădire, reconstruită pe amplasamentul vechii piețe.

Despre primarul Donescu se spun, în general, lucruri bune. S-a ocupat de treburile capitalei din martie 1934 până la 5 ianuarie 1938, și dacă ar fi să-i comparăm realizările cu cele ale edililor din zilele noastre, ne-am rușina noi de rușinea celor din urmă.

Și-a început mandatul dispunând înfăptuirea unor statistici rutiere pentru a pregăti reconfigurarea străzilor și bulevardelor, a avut inițiativa organizării unui festival dedicat capitalei („Luna Bucureștilor”; în cadrul acestuia au fost inaugurate Fântâna Zodiac și Grădina Botanică), a cerut printr-o reglementare a comerțului ca micii negustori „să fie curat îmbrăcați și să aibă o atitudine cuviincioasă”, a început lucrările pentru Halele Obor și a inaugurat șoseaua Berceni, care făcea legătura cu mahalaua Apărătorii Patriei. Deasemenea, în timpul mandatului primarului Alexandru Donescu Dâmbovița a fost acoperită (parțial) cu un planșeu pentru a obține mai mult teren pentru traficul rutier.

 

Piața Progresul localizare

Sursa: Ghidul minune al Bucureștiului, 1941

 

Hala Donescu, cu tot cu piața aferentă, avea drept repere șoseaua Giurgiuluistrada Stoian Militaru, linia de hotar a Bucureștilor până în 1952, când a fost aprobat planul de reconstrucție socialistă a capitalei, strada Drum între vii (dispărută azi) și strada Puțului (și ea dispărută).

Sub aceasta, la poalele urbei se întindea comuna Șerban-Vodă, formată la origine din două sate: Belu și Progresu. De fapt, denumirea oficială a pieței, cea cu care era trecută în ghidurile orașului, era Hala Șerban-Vodă.

 

piata progresul

Piața Progresul 1960
Sursa: Muzeul Municipiului București via „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”, coordonată de Mihaela Murgoci

 

Sursa:

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Andrei Cristian
  2. Ghica Cristian
  3. Catalin C.
  4. Ana Mariana Dinu
  5. Daniela Bocioroaga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.