Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

19

ianuarie 2018

11

COMENTARII

Blocuri pe Olteniței în 1964 – Misiune de investigație!

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului

blocuri pe Olteniței
Du povestea mai departe...

Am găsit pe site-ul albumdefamilie.bucuresti2021.ro câteva fotografii în care o gașcă de zugravi și zugrăvițe forfotesc veseli, în salopetele lor murdare de vopsea, pe acoperișul unui bloc proaspăt construit pe șoseaua Olteniței.

Unde anume pe Olteniței? Asta vreau să încercăm să aflăm, pentru că imaginile semnate Cristian Malide datează hăăăt din 1964! Multe s-au schimbat de-atunci, iar priveliștea care se întrezărește printre blocurile noi, albe ca neaua, are încă aerul acela rustic care ne amintește că Berceniul s-a format din comuna Șerban-Vodă, din care făceau parte două sate: Belu și Progresu.

Eu am o bănuială în ce privește localizarea blocurilor din fotografii, dar pentru că nu mă bazez decât pe o hartă și câteva informații pe care am reușit de-a lungul timpului să le strâng, cu siguranță nu bag mâna-n foc.

Carevasăzică, putem vedea pe harta a cartierului din 1966 primele ansambluri de blocuri bercenare (cuprinse în microraionul Nițu Vasile și ansamblul Berceni Sud 1): perimetrul arterelor Păduroiu-Secuilor-Olteniței, Mărțișor-Daracului-Olteniței, Secuilor-Bd.Constantin Brâncoveanu-Sg. Nițu Vasile și Bd. Alexandru Obregia (Metalurgiei)-Emil Racoviță-Turnu Măgurele (cu Complexul Străduinței), locuințele cu trei etaje de la Brâncoveanu și blocul de la Șura Mare. În rest… case și iar case. Pe noi ne interesează însă blocurile de pe Olteniței, pentru că acolo ne spune legenda fotografiilor să le căutăm. După cum este așezat blocul turn în fața celui de unde au fost făcute pozele, mie mi se pare că zona este cea de la Mărțișor.

Aveți mai jos o comparație între harta din 1966 și cea din prezent ca să vă orientați mai ușor.

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

 1. db
 2. Andrei
 3. Cristian Munteanu
 4. Relu Calin
 5. Nicolae
 6. Sorin Teodorescu
 7. Valentin
 8. Adriana
 9. Tanase Klara
 10. sorici
 11. Mihai Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.